Felix LAMS (+)

felix2

– Felix Lams – Westvleteren
– geboren op 25/05/35 – overleden op 13/03/17
– bij de Meiboomspurters sedert 1975
– palmares/hoogtepunten uit carrière :

Als 11 jarige was Felix reeds besmet met de wielermicrobe.  Op een gewone fiets werd een ‘koersgedon’ gemonteerd waarmee Felix enkele plaatselijke koersen betwistte buiten weten van vader of moeder. Het duurde niet lang of ze wisten het toch en na lang zagen kreeg Felix als 14-jarige zijn eerste occasiekoersfiets.

In die tijd (1947-1950) waren er vele koersjes voor ‘onderbeginnelingen’ op wijken en gehuchten, waar toen ook veel café’s waren. De ouderdom van de deelnemers speelde geen rol zodat Felix als jonge knaap moest optornen tegen oude en geslepen mannen. Als 14-15-16 jarige kon Felix tamelijk goed volgen en behaalde hij 14 overwinningen naast vele ereplaatsen.

Felix werd 17 en via gedreven sportmensen uit Westvleteren werd Felix aangesloten bij de nieuwelingen BWB. Dit duurde slechts één seizoen met één overwinning en vele ereplaatsen – spurten was niet aan Felix besteed.  Spijtig genoeg kon Felix zich niet toeleggen op zijn hobby want er kwam weinig steun van thuis uit waar Felix moest helpen op de boerderij boven gaan koersen.
Felix stapte over naar de liefhebbers. Niettegenstaande er veel kilometers moesten afgelegd worden, kon Felix goed volgen. Zijn beste plaats was 6de te Pittem. Na een half seizoen moest Felix stoppen met koersen.

Hij moest uitstel vragen van legerdienst om zijn broer te vervangen op het landbouwbedrijf van zijn ouders. Daarna moest Felix zelf de 18 maanden legerdienst gaan vervullen. Einde mei 1956 zwaaide hij af. En dan … had Felix de liefde gevonden : trouwde hij en moest hij werken voor de kost. Koersen was er niet meer bij.
Met de opkomst van de wielertoeristen en vooral de grote wielerliefhebber en  ‘duivel doet al’ Remi Gruwez, die met de Meiboomspurters startte, begon Felix op 42-jarige leeftijd terug te koersen bij de vrije bonden. Niettegenstaande ook nu het werk op de eerste plaats kwam, heeft Felix toch veel mooie koersen gereden waar hij geregeld mee was met de kopgroep.

Omdat Felix niet durfde te sprinten, kon hij het vaak niet afmaken. Hij behaalde plaatsen van 1 tot 20 : 1 eerste en 1 tweede plaats. Felix nam diverse jaren deel aan de wereldkampioenschappen van de vrije bonden in Nederland, Frankrijk en Engeland. Felix beleefde zijn mooiste moment in Etaples (Frankrijk) waar hij derde werd (WK ICF) en waar hij dus op ‘het schavotje’ moest.
Aan de ronde van Zuid-Afrika heeft Felix dankzij Remi ook mooie herinneringen.

In Kaapstad werd Felix 7de. Ook in Oostenrijk (Wereldkampioenschappen St. Johann) heeft Felix deelgenomen. Hij werd er 33ste op 133 deelnemers. Omwille van medische redenen moest Felix de competitie staken. Als lid van toeristenclub SPE Carpentier blijft Felix fietsen en elk jaar staat hij trouw aan de start van de internationale kampioenschappen te Woesten.

Felix drukte een woordje van dank uit voor de zovele mooie jaren die hij heeft mogen meemaken in de mooie kleuren van de meiboomspurters.

Krombeke 1953

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

A topnotch WordPress.com site

%d bloggers liken dit: